reklama

piątek, 18 maja 2018

Schab z szynkowara

Tym razem pokusiłam się na zrobienie schabu w całości w szynkowarze, aby uzyskać wędlinę na chleb. Schab wyszedł wyśmienity. To jest następny dowód, że warto zaopatrzyć się w szynkowar i przygotowywać swojskie wędliny.



Składniki:
1 kch schabu bez kości
Składniki na zalewę:
3 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 ząbków czosnku
5 łyżeczek słodkiej papryki
4 łyżeczki majeranku
kilka ziaren jałowca
2 łyżeczki cukru
2 łyżki soli peklowej
1 l wody

Sposób przygotowania zalewy:
Wszystkie składniki zblendować, a następnie wrzucić do wody, wymieszać i przegotować. Odstawić do ostygnięcia. Włożyć do zimnej zalewy wypłukany schab i odstawić w przykrytym naczyniu do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie szynkowar włożyć do wyższego garnka i wlać gorącej wody poniżej 1 cm krawędzi szynkowara. Przykryć pokrywką i gotować utrzymując cały czas temperaturę od 80 - 85 stopni około dwóch godzin. Pod koniec parzenia sprawdzić temperaturę wędliny, w tym celu wbić termometr przez otwór szybkowara. Jeżeli wędlina osiągnie 80 stopni, zakończyć okres parzenia. Wyjąć szynkowar i przez otwór wylać płyn, który się zebrał, a następnie odstawić do wystudzenia. Na koniec wystudzony szynkowar włożyć do lodówki do następnego dnia. Wyjąć wędlinę z szybkowara i pokroić w plastry. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz