reklama

czwartek, 10 maja 2018

Ryż z kurczakiem, brokułami, marchewką z dodatkiem masła orzechowego

Jak już wspominałam masło orzechowe zadomowiło się na stałe w naszej kuchni. Dlatego co jakiś czas staram się je wykorzystać dodając do różnych potraw. Z takich eksperymentów wychodzą naprawdę super dania obiadowe. Dzisiaj zdecydowałam się dodać je do ryżu z kurczakiem i brokułami, dania obiadowego, którego smak naprawdę nas zaskoczył. Pomyślałam, że warto eksperymentować z takimi nowościami jak masło orzechowe, czy mleczko kokosowe w naszych tradycyjnych kuchniach, by poznać zupełnie inne smaki, smaki, o których nam i naszym rodzicom nawet się nie śniło.

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
mały brokuł
1 większa marchewka
100 g ryżu ugotowanego al dente
2 łyżki masła orzechowego
sól
pieprz
pieprz ziołowy
1 łyżeczka zmielonego imbiru

Sposób przygotowania:
Piersi kurczaka oczyścić i pokroić  na mniejsze  kawałki, a następnie obsypać solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i dokładnie wymieszać. Odstawić na godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić przyprawione mięso. Obsmażyć z każdej strony, a następnie dodać obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę oraz brokuł podzielony na różyczki, a następnie dodać imbir. Dolać trochę wody i dusić do miękkości. Dodać masło orzechowe, odrobina wody i wymieszać. Na koniec połączyć z ugotowanym ryżem, wymieszać i chwilę jeszcze smażyć. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz