reklama

piątek, 4 maja 2018

Mielonka wieprzowa

Robiłam już kiełbasę szynkową, która wyszła rewelacyjna , mielonkę z mięsa mieszanego, więc teraz była kolej na mielonkę wieprzową.  Wędlina wyszła również pyszna. Od czasu kiedy przygotowuję swojskie wędlinki zapomnieliśmy o kupnych, ponieważ staram się przygotowywać je dość często. Mogę śmiało stwierdzić, że taki szynkowar powinien znajdować się w każdym domu, gdzie preferuje się smaczną, swojską wędlinę.

Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej zmielonej
2 łyżeczki soli peklowej
1 łyżeczka pieprzu białego
3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka kolendry
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
150 ml wody
3 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:
Mięso włożyć do miski.  Wszystkie przyprawy wraz z czosnkiem oraz żelatynę wymieszać z wodą, a następnie wlać do mięsa. Masę mięsną dokładnie wyrobić, aż mięso stanie się kleiste. Do szynkowara włożyć woreczek, który napełnić mięsem. Następnie woreczek mocno skręcić. Szynkowar zamknąć i włożyć do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie szynkowar włożyć do wyższego garnka i wlać gorącej wody poniżej 1 cm krawędzi szynkowara. Przykryć pokrywką i gotować utrzymując cały czas temperaturę od 80 - 85 stopni około dwóch godzin. Pod koniec parzenia sprawdzić temperaturę wędliny, w tym celu wbić termometr przez otwór szybkowara. Jeżeli wędlina osiągnie 80 stopni, zakończyć okres parzenia. Wyjąć szynkowar i przez otwór wylać płyn, który się zebrał, a następnie odstawić do wystudzenia. Na koniec wystudzony szynkowar włożyć do lodówki do następnego dnia. Wyjąć wędlinę z szybkowara i pokroić w plastry. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz