Składniki:
3 średnie cukinie
1/2 kapusty włoskiej
4 – 5 dojrzałych pomidorów lub pomidory z puszki krojone
600 g kiełbasy cienkiej wędzonej
2 średnie cebule
łyżka swojskiego smalcu
liść laurowy
ziele angielskie
koperek
sól, pieprz
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a następnie zeszklić na smalcu. Dodać poszatkowaną kapustę, chwilę smażyć, a następnie dolać trochę wody i dusić. Dwie cukinie potrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do kapusty, zaś pozostałą pokroić w kostkę i dodać, gdy kapusta będzie już al dente. Dodać pomidory, liść laurowy, ziele angielskie i wszystko razem dusić. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Przyprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Podawać suto posypane koperkiem, najlepiej z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz