Składniki:
4 kotlety schabowe bez kości
500 g pieczarek
2 cebule
bekon w plastrach
majonez
Składniki marynaty:
pół szklanki oleju
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Składniki na sos:
200 ml śmietany 30 %
2 łyżki majonezu
2 łyżki miodu
łyżeczka mąki
sól
świeżo zmielony pieprz
pieprz młotkowany
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania sosu:
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Kotlety schabowe dokładnie umyć, rozbić tłuczkiem, a następnie włożyć do marynaty. Tak przygotowane włożyć na co najmniej godzinę do lodówki. W między czasie pokroić w plasterki wypłukane pieczarki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Kotlety wyjąć z marynaty, posmarować majonezem i zawinąć w plastry bekonu, a następnie dwa ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na schabowe ułożyć połowę pokrojonej cebuli i połowę pokrojonych pieczarek. Lekko oprószyć solą i pieprzem. Następnie ułożyć dwa pozostałe kotlety zawinięte w bekon, obłożyć resztą cebuli i pozostałymi pieczarkami. Całość polać sosem. Przykryć naczynie żaroodporne i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 60 minut. W ten sposób zapiekane kotlety zaserwowałam z ziemniakami i buraczkami. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz