reklama

piątek, 13 kwietnia 2018

Schab zapiekany z bekonem i pieczarkami

O tym, że lubię eksperymentować w kuchni to już każdy wie, dlatego nie będę się rozpisywać na ten temat. Po prostu kupując np. schab nie do końca wiem jak go przyrządzę. Czy będzie pieczony w kawałku, czy w plastrach. Dlatego też zawsze dzielę go na porcje. Część zostawiam w kawałku, a resztę kroję na plastry, dzielę i zamrażam. (kupujemy zawsze więcej schabu na zaś). Tym razem postanowiłam wykorzystać schab już pokrojony i nie zastanawiając się długo, zapiekłam go z cebulą i pieczarkami, polewając śmietanowym sosem. Potrawa nie dość, że szybka w przygotowaniu, to jeszcze bardzo smaczna. I w ten sposób znowu powstała zupełnie nowa zapiekanka.


Składniki:
4 kotlety schabowe bez kości
500 g pieczarek
2 cebule
bekon w plastrach
majonez

Składniki marynaty:
pół szklanki oleju
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Składniki na sos:
200 ml śmietany 30 %
2 łyżki majonezu
2 łyżki  miodu
łyżeczka mąki
sól
świeżo zmielony pieprz
pieprz młotkowany
pieprz ziołowy

Sposób przygotowania sosu:
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki  marynaty dokładnie  wymieszać. Kotlety schabowe dokładnie umyć,  rozbić tłuczkiem, a następnie  włożyć do marynaty. Tak przygotowane włożyć na co najmniej  godzinę do lodówki.  W między czasie pokroić w plasterki wypłukane pieczarki. Cebulę obrać i pokroić w piórka.  Kotlety wyjąć z marynaty,  posmarować majonezem i zawinąć w plastry bekonu, a następnie dwa ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na schabowe ułożyć połowę pokrojonej cebuli i połowę pokrojonych pieczarek. Lekko oprószyć solą i pieprzem. Następnie ułożyć dwa pozostałe kotlety zawinięte w bekon, obłożyć resztą cebuli i pozostałymi pieczarkami.  Całość polać sosem. Przykryć naczynie żaroodporne i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 60 minut. W ten sposób zapiekane kotlety zaserwowałam z ziemniakami i buraczkami. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz