reklama

wtorek, 3 kwietnia 2018

Potrawka warzywna a la curry z cukinii, bakłażana i mango

Jak już pisałam mango zagościło u nas w kuchni na stałe, dlatego co jakiś czas przygotowuję z niego jakąś potrawę obiadową. Tym razem postanowiłam przygotować potrawkę warzywną a la curry z cukinii, bakłażana i mango. Zaserwowałam ją z makaronem tagliatelle, który uwielbiamy. Wyszło pyszne, wprawdzie jarskie danie, ale my takie również lubimy.
Składniki:
1 dojrzałe mango
2 średnie cukinie
1 bakłażan
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
100 ml mleczka kokosowego
100 ml śmietanki 30%
sól
pieprz
odrobina cynamonu
kumin rzymski
kolendra
gałka muszkatałowa
pieprz ziołowe
chili
olej
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, a następnie wrzucić cebulę i czosnek. Bakłażan pokroić w plastry, posolić, a gdy pojawią się kropelki wytrzeć je ręcznikiem papierowym, wtedy nie będzie gorzki. Pokroić go w kostkę i dorzucić do cebuli. Chwilę razem przesmażyć, a następnie dodać pokrojone w kostkę cukinie.  Dolać trochę wody i dusić do miękkości. Na koniec dodać obrane i pokrojone w kostkę mango i chwilę razem wszystko dusić. Doprawić przyprawami, a następnie zalać mieszaniną mleczka kokosowego ze śmietaną, wymieszać i ewentualnie jeszcze doprawić. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz