Składniki:
1 kg mięsa mielonego wołowo - wieprzowego
2 łyżeczki soli peklowej
1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
150 ml wody
3 łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania:
Mięso włożyć do miski. Wszystkie przyprawy oraz żelatynę wymieszać z wodą, a następnie wlać do mięsa. Masę mięsną dokładnie wyrobić, aż mięso stanie się kleiste. Do szynkowara włożyć woreczek, który napełnić mięsem. Następnie woreczek mocno skręcić. Szynkowar zamknąć i włożyć do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie szynkowar włożyć do wyższego garnka i wlać gorącej wody poniżej 1 cm krawędzi szynkowara. Przykryć pokrywką i gotować utrzymując cały czas temperaturę od 80 - 85 stopni około dwóch godzin. Pod koniec parzenia sprawdzić temperaturę wędliny, w tym celu wbić termometr przez otwór szybkowara. Jeżeli wędlina osiągnie 80 stopni, zakończyć okres parzenia. Wyjąć szynkowar i przez otwór wylać płyn, który się zebrał, a następnie odstawić do wystudzenia. Na koniec wystudzony szynkowar włożyć do lodówki do następnego dnia. Wyjąć wędlinę z szybkowara i pokroić w plastry. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz