reklama

poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Kiełbasa szynkowa z szynkowara

Od dawna zabierałam się za swojskie wyroby, które można przygotować w warunkach domowych i teraz kiedy otrzymałam w prezencie od Basi szynkowar nareszcie mogę takie robić. Jako pierwszy wyrób postanowiłam przygotować kiełbasę szynkową, która wyszła fenomenalnie. Ładnie zbita, przy krojeniu nie rozpada  się, a w smaku wprost rewelacyjna. Warto było poświęcić trochę czasu na jej przygotowanie, by uzyskać taki efekt.

Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
500 g mięsa mielonego mieszanego
2 łyżeczki soli peklowej
1 łyżeczka pieprzu białego
1 łyżeczka kolendry
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki gałki muskatałowej
1 łyżeczka cukru
3 płaskie łyżeczki żelatyny
150 ml wody
3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w kostkę, a następnie włożyć partiami do woreczka i rozbić tłuczkiem. Tak przygotowane mięso włożyć do miski dodać mięso mielone.  Wszystkie przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz żelatynę wymieszać z wodą, a następnie wlać do mięsa. Masę mięsną dokładnie wyrobić, aż mięso stanie się kleiste. Do szynkowara włożyć woreczek, który napełnić mięsem. Następnie woreczek mocno skręcić. Szynkowar zamknąć i włożyć do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie szynkowar włożyć do wyższego garnka i wlać gorącej wody poniżej 1 cm krawędzi szynkowara. Przykryć pokrywką i gotować utrzymując cały czas temperaturę od 80 - 85 stopni około dwóch godzin. Pod koniec parzenia sprawdzić temperaturę wędliny, w tym celu wbić termometr przez otwór szybkowara. Jeżeli wędlina osiągnie 80 stopni, zakończyć okres parzenia. Wyjąć szynkowar i przez otwór wylać płyn, który się zebrał, a następnie odstawić do wystudzenia. Na koniec wystudzony szynkowar włożyć do lodówki do następnego dnia. Wyjąć wędlinę z szybkowara i pokroić w plastry. Smacznego.


1 komentarz:

  1. Szynka wygląda zupełnie jak swojska moich krewnych. Sama też chętnie w domu bym robiła tylko na razie nie mam kiedy. Osobiście bardzo mi smakują te produkty, które oferują mi Karol-Zakłady Mięsne ale tych tutaj także chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń