reklama

piątek, 20 kwietnia 2018

Fuczki czli placki z ciasta naleśnikowego i kapusty kiszonej

Tego typu placki miałam okazję jeść bardzo dawno temu u mojej koleżanki, która bardzo dużo czasu spędzała w Bieszczadach skąd wywodzi się ta prosta, regionalna potrawa. Zdecydowałam się je przygotować, gdy  ktoś na grupie kulinarnej wspomniał o nich. Potrawa ta nie tylko jest prosta w przygotowaniu,  tania, a zaserwowana z sosem koperkowym na bazie jogurtu wprost przepyszna.
Składniki:
200 g mąki
250 ml mleka
2 jajka
300 g kapusty kiszonej
sól
pieprz
pieprz ziołowy
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki cząbru
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Z mąki, mleka, jajek i soli przygotować ciasto naleśnikowe. Kapustę kiszoną odcisnąć, drobno pokroić, a następnie dodać do ciasta naleśnikowego wraz z pozostałymi przyprawami i dokładnie wymieszać. Na gorącym oleju smażyć na rumiano placuszki. Podawać z sosem koperkowym lub czosnkowym. Smacznego.

Składniki na sos koperkowy:
400 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
sól
pieprz
pieprz ziołowy
pęczek koperku posiekanego

Sposób przygotowania sosu:
Wszystkie składniki sosu wymieszać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz