reklama

poniedziałek, 19 marca 2018

Wielkanocne tymbaliki drobiowe

Co roku na naszym stole wielkanocnym oprócz tradycyjnych dań pojawia się coś nowego. W ubiegłym roku były to wielkanocne tymbaliki drobiowe, które  zaskoczyły naszych gości swym wyglądem.  Dlatego stwierdziłam, że również na tegorocznych świętach Wielkanocnych nie może ich zabraknąć.

Składniki:
8 większych jaj na wydmuszki
1 udko drobiowe
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 marchewka
1 mała pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz i przyprawa magi do smaku
czosnek granulowany
1 łyżki octu
groszek konserwowy
gałązki pietruszki zielonej lub koperku

Sposób przygotowania:
Ugotować  rosół z udka i piersi z dodatkiem obranych i pokrojonych warzyw, soli, ziela angielskiego i liści laurowych. Gdy mięso jest miękkie wyjąć je do miski wraz z warzywami. Odmierzyć 1/2 l rosołu, który przecedzić do innego garnka. Doprawić jeszcze solą, pieprzem i magi, dodać łyżeczkę czosnku granulowanego, a następnie żelatynę wg proporcji na opakowaniu. Na koniec dodać 1 łyżkę octu. Na środku jajek z szerszej strony zrobić większy otwór i wylać zawartość jajka. Tak powstałe wydmuszki wyparzyć wrzątkiem i ułożyć w wytłaczance. Marchewkę i mięso rozdrobnić i wrzucić do wydmuszek, dodać trochę groszku konserwowego i na koniec włożyć gałązkę pietruszki. Zalać galaretą. Odłożyć w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki. Obrać przed podaniem. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz