reklama

piątek, 9 marca 2018

Sałatka warstwowa ze śledziem i buraczkami

Urodziny, imieniny, rocznice ślubu wciąż są obchodzone w większości domów, ale potrawy serwowane na nich nieco się zmieniły. Teraz większość osób przygotowuje różnego typu sałatki, przekąski na zimno i ciepło z udziałem tortilli, czy ciasta francuskiego nie tak jak dawniej talerze z pokrojonymi wędlinami i serem żółtym. Dlatego ja również staram się serwować co raz to inne sałatki, by goście byli za każdym razem zaskoczeni czymś nowym.  Tym razem znowu udało mi się to osiągnąć dzięki sałatce warstwowej ze śledziem i buraczkami.

Składniki:
2 większe ugotowane buraczki czerwone
2 marchewki ugotowane
2 większe ziemniaki ugotowane
3 jajka ugotowane na twardo
4 filety śledziowe matias solone
1 duża cebula drobno posiekana
2 ogórki kiszone
200 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Śledzie wypłukać, a następnie pokroić w grubsze paski. Ugotowane warzywa oraz ogórki kiszone zetrzeć na tarce o dużych oczkach.  W ugotowanych jajkach żółtka oddzielić od białek i osobno również zetrzeć na tarce o dużych oczkach.  Jogurt wymieszać z majonezem, solą i pieprzem. W szklanej misce układać warstwami śledzie, ziemniaki, cebula, trochę sosu jogurtowego, marchewka, sos, ogórki kiszone, białka, sos, buraczki, reszta sosu i na koniec żółtka. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz