reklama

środa, 14 marca 2018

Piersi z kurczaka z gruszką z sosem z masła orzechowego

Tego jeszcze w naszej kuchnie  nie było , ale tym razem postanowiłam, że skoro dałam się namówić na kupno masła orzechowego polecanego mi przez naszą młodszą córkę Monikę, to muszę z niego również wykombinować jakąś potrawę. Najpierw zabrałam się za sos, a potem szukałam inspiracji na moim blogu dotyczącej mięsa, które najlepiej będzie pasowało. Jak zwykle piersi z kurczaka okazały się najlepsze, bo i najszybsze w przygotowaniu. Aby bardziej urozmaicić tą potrawę dodałam również gruszkę i ser mozzarella, połączenie, które doskonale znamy i uwielbiamy z mężem. Danie, które wyszło z tych połączeń łącznie z sosem okazało się wprost genialne, a zaserwowane z ryżem oblanym tym nieziemskim sosem i surówką z marchewki po koreańsku wprost powala . Tego smaku nie da się opisać, prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki:
4 kotlety z piersi kurczaka
1 większa gruszka dojrzała
1 kulka sera mozzarelli
olej do smażenia

Składniki na sos:

1 łyżka masła
1/2 cebuli pokrojonej w drobną kostkę
2 łyzki masła orzechowego
200 ml śmietany 30 %
3 łyżki soso z pieczonych kotletów drobiowych
sól
pieprz
pieprz ziołowy

Sposób przygotowania sosu:
W rondlu rozpuścić masło, wrzucić cebulą i przesmażyć ją, co chwilę mieszając. Następnie wlać wodę i dusić do miękkości. Gdy cebula będzie miękka dodać masło orzechowe i cały czas mieszając doprowadzić do połączenia się masła z cebulą. Do tak powstałej masy powoli dolewać śmietanę i cały czas mieszając doprowadzić do powstania aksamitnego sosu. Na koniec dodać sos powstały z pieczenia mięsa, wymieszać doprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.

Składniki marynaty:
pół szklanki oleju
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki  marynaty dokładnie  wymieszać. Kotlety z piersi kurczaka lekko rozbić , a
następnie  włożyć do marynaty. Tak przygotowane włożyć na godzinę do lodówki. Ja zazwyczaj przygotowuję je wieczorem i wkładam na noc do lodówki. Po tym czasie kotlety obsmażyć w garnku z grubym dnem lub na patelni z obydwu stron, dolać trochę wody i dusić do miękkości. Na koniec ułożyć na kotletach plaster obranej gruszki i plaster w sera, nakryć pokrywką i dusić do rozpuszczenia sera. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz