Składniki na biszkopt kakaowy:
6 małych jajek
4 łyżki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Białka ubić z szczyptą soli, a następnie dodać cukier i dalej ubijać na bardzo sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem i wylać ciasto. Piec około 30min. w temp. 180 st. C do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić w formie. Następnie ściąć wierzch ciasta, a z pozostałego spodu ciasta wydrążyć ciasto tak by został spód i brzegi ciasta.
Składniki na masę śmietanową:
600 ml śmietany 30%
4 łyżki cukru
cukier wanilinowy
1/2 gorzkiej czekolady
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
Dodatkowo:
4 banany
sok z cytryny
Sposób przygotowania masy śmietanowej:
Żelatynę zalać 1/3 szklanki wrzącej wody i wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, dodać płynną żelatyną i posiekaną czekoladę. Masę dokładnie wymieszać. W przygotowanym wcześniej biszkopcie ukłożyć obrane i skropione cytryną banany, a następnie wyłożyć masę śmietanową, formując kopiec. Masę obłożyć wydrążonym biszkoptem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz