Składniki:
1 kg kapusty pekińskiej
5 łyżek soli
2 l wody
Składniki na pastę kimchi:
3/4 l wody
2 łyżki mąki ryżowej
1 łyżka cukru
Pozostałe składniki:
1/4 cebuli drobno pokrojonej
1 większy ząbek czosnku drobno posiekany
2 łyżki magi
2 łyżki papryki słodkiej
1,5 łyżki papryki ostrej
1 łyżeczka startego imbiru
1/4 łyżeczki soli
pęczek cebulki dymki pokrojonej
1 marchewka starta na tarce o dużych oczkach
Sposób przygotowania:
Z kapusty wyciąć głąb, a następnie przekroić wzdłuż na cztery części. Każdą ćwiartkę pokroić na mniejsze kawałki. Tak pokrojoną kapustę przełożyć do większej miski, zalać wodą rozmieszaną z solą, docisnąć talerzykiem obciążonym słoikiem z wodą i odstawić na 2 godziny. W międzyczasie przygotować pastę kimchi. W tym celu zagotować wodę, wsypać mąkę ryżową i cukier, wymieszać, gotować około 2 minuty, aż zrobi się gęsty kleik. Odstawić do wystygnięcia. Do zimnego kleiku dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Kapustę odcedzić, dokładnie wycisnąć. Do tak przygotowanej kapusty dodać przygotowaną pastę i dokładnie natrzeć nią kapustę. Przełożyć do słoika i pozostawić w cieple 2 - 3 dni. Po tym czasie przełożyć do mniejszych słoików i przetrzymywać w lodówce. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz