reklama

czwartek, 1 marca 2018

Kimchi kapusta kiszona po koreańsku

Wiele na temat tej kapusty czytałam i dowiedziałam się, że jest to nie tylko najpopularniejsze danie kuchni koreańskiej, ale również jedno z najzdrowszych dań świata.  Zawiera mnóstwo witaminy A, B i C. Prócz witamin kapusta zawiera dobroczynne bakterie, które poprawiają trawienie i zwiększają odporność. Ale to nie koniec kimchi można podawać  nie tylko jako dodatek dania głównego, ale również można je zastosować do przegotowania gulaszu, czy zup. Ta wiedza na temat kapusty kiszonej po koreańsku wystarczyła mi, by samodzielnie przygotować najprostszą jej wersję.

Składniki:
1 kg kapusty pekińskiej
5 łyżek soli
2 l wody

Składniki na pastę kimchi:

3/4 l wody
2 łyżki mąki ryżowej
1 łyżka cukru

Pozostałe składniki:
1/4 cebuli drobno pokrojonej
1 większy ząbek czosnku drobno posiekany
2 łyżki magi
2 łyżki papryki słodkiej
1,5 łyżki papryki ostrej
1 łyżeczka startego imbiru
1/4 łyżeczki soli
pęczek cebulki dymki pokrojonej
1 marchewka starta na tarce o dużych oczkach

Sposób przygotowania:
Z kapusty wyciąć głąb, a następnie przekroić wzdłuż na cztery części. Każdą ćwiartkę pokroić na mniejsze kawałki. Tak pokrojoną kapustę przełożyć do większej miski, zalać wodą rozmieszaną z solą, docisnąć talerzykiem obciążonym słoikiem z wodą i odstawić na 2 godziny. W międzyczasie przygotować pastę kimchi.  W tym celu zagotować wodę, wsypać mąkę ryżową i cukier, wymieszać,  gotować około 2 minuty, aż zrobi się gęsty kleik. Odstawić do wystygnięcia. Do zimnego kleiku dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Kapustę odcedzić, dokładnie wycisnąć. Do tak przygotowanej kapusty dodać przygotowaną pastę i dokładnie natrzeć nią kapustę. Przełożyć do słoika i pozostawić w cieple 2 - 3 dni. Po tym czasie przełożyć do mniejszych słoików i przetrzymywać w lodówce. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz