Składniki na biszkopt:
8 jajek
1 1/4 szkl. cukru
1 szkl. mąki
1/4 szkl. kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania biszkoptu:
Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę o wymiarach 40 x 40 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyciągnąć i wystudzić.
Składniki na krem:
800 ml śmietany 30 %
500 g sera mascarpone
100 g cukru
4 śmietan fix -y
Dodatkowo:
starta gorzka czekolada
dżem wiśniowy
Sposób przygotowania kremu:
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać śmietan fix i cukier. Do tak ubitej śmietany dodawać po łyżce sera mascarpone cały czas miksując do uzyskania jednolitego kremu.
Składanie ciasta:
Ciasto przekroić wzdłuż na dwa blaty. Pierwszy blat posmarować dżemem i 1/2 kremu. Krem oprószyć startą czekoladą. Na to położyć drugi blat ciasta kakaowego, które posmarować resztą kremu. Górę posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce. Smacznego.
Czy robiła Pani je w wersji z jasnym biszkoptem?
OdpowiedzUsuńNie robiłam, ale muszę spróbować, dziękuję za pomysł
Usuń