reklama

sobota, 3 marca 2018

Ciasto czekoladowe po mojemu

Było już ciasto kawowe po mojemu, więc teraz czas najwyższy na inną wersję tego wyśmienitego ciasta, które tak smakowało gościom na urodzinach naszej wnuczki. Tym razem przygotowując je na moje urodziny, postanowiłam, że zamiast kawy dodam startą, gorzką czekoladę. Wyszło pysznie, a goście byli zaskoczeni jak zawsze.

Składniki na biszkopt:
8 jajek
1 1/4 szkl. cukru
1 szkl. mąki
1/4 szkl. kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania biszkoptu:
Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę o wymiarach 40 x 40 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyciągnąć i wystudzić.

Składniki na krem:
800 ml śmietany 30 ­%
500 g sera mascarpone
100 g cukru
4 śmietan fix -y

Dodatkowo:
starta gorzka czekolada
dżem wiśniowy

Sposób przygotowania kremu:
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać śmietan fix i cukier. Do tak ubitej śmietany dodawać po łyżce sera mascarpone cały czas miksując do uzyskania jednolitego kremu.

Składanie ciasta:
Ciasto przekroić wzdłuż na dwa blaty. Pierwszy blat posmarować dżemem i 1/2 kremu.  Krem oprószyć  startą czekoladą.  Na to położyć drugi blat ciasta kakaowego, które posmarować resztą kremu. Górę posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce. Smacznego.


2 komentarze:

  1. Czy robiła Pani je w wersji z jasnym biszkoptem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam, ale muszę spróbować, dziękuję za pomysł

      Usuń