reklama

piątek, 16 marca 2018

Chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym

Za przygotowanie swojskiego chleba już od dawna się zabierałam. Jeden chlebek już upiekłam, zresztą pisałam o tym na moim blogu, ale marzył mi się taki bardziej zbliżony do chleba, który pamiętam z dzieciństwa, gdy jeździłam na wieś do rodziny. I o dziwo zdjęcie takiego zobaczyłam na jednej z grup. Był to chleb upieczony przez Aleksandrę Gawron -Golenia, która pochwaliła się swoim wypiekiem na tej grupie kulinarnej. Jej chlebuś tak pysznie wyglądał, że nie mogłam się oprzeć i poprosiłam o ten sprawdzony przepis. Chlebek upiekłam i wyszedł znakomity, a przy tym jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Po skonsumowaniu tego  chlebka, przyrzekłam sobie, że co najmniej raz w tygodniu będę piekła chleb, za każdym razem modyfikując go, przez zmianę proporcji mąki pszennej, aż uzyskam doskonały chleb żytni, który bardziej preferowany jest przez mojego męża.

Składniki:
350 g mąki pszennej
200 g mąki żytniej żurkowej
2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 1/2 szklanki ciepłej wody

Sposób przygotowania:
Drożdże wkruszyć do wysokiego kubka, zasypać łyżeczką cukru i mąki, a następnie zalać 1/2 szklanki ciepłej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Odstawić na około 10 minut aż rozczyn "ruszy".  Po tym czasie do dużej miski wsypać mąkę i sól, dolać olej, resztę cieplej wody, rozczyn z drożdży. Wymieszać dokładnie dużą łyżką, aż składniki się połączą. Gdyby masa była zbyt gęsto, można dolać dodatkowe 2-3 łyżki wody. Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki.
Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb - aż przestanie się lepić do rąk. Uformować okrągły bochenek, nakryć ściereczką kuchenną i zostawić na 40 minut do wyrośnięcia. Do zimnego piekarnika wstawić naczynie żaroodporne wraz z pokrywką i nagrzać piekarnik do 220C - nie można wstawiać zimnego szkła do nagrzanego piekarnika, bo będzie pękać! Po kilku/kilkunastu minutach ogrzewania naczynia, przełożyć do niego wyrośnięte ciasto i przykryć gorącą pokrywką. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 200C i piec w takiej temperaturze najpierw przez 30 minut, a następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze kolejne ok. 20 minut - chleb upieczony jest wtedy, gdy po postukaniu wydaje głuchy odgłos. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz