reklama

wtorek, 27 lutego 2018

Śledzie w śmietanie z ananasem

Kiedyś nie mogłam sobie wyobrazić potraw mięsnych z dodatkiem ananasa, a co dopiero śledzi z tym owocem. Jednak, gdy pierwszy raz miałam okazję jeść takie śledzie w śmietanie z ananasem byłam zaskoczona oczywiście pozytywnie ich wyjątkowym smakiem. Dlatego nie mogło ich zabraknąć na mojej imprezie urodzinowej. Jakie było zdziwienie moich gości, którzy zdecydowali się na spróbowanie tego specjału, że ananas można połączyć ze śledziami i otrzymać tak pyszną przekąskę. Jest jeszcze wciąż wiele osób, którzy są przeciwnikami takich połączeń, ale są to przeważnie Ci, którzy nigdy takich potraw nie próbowali.

Składniki:
4 płaty śledziowe solone matijas ­(tacka)
200 ml kwaśnej, gęstej śmietany
2 łyżki majonezu
3 łyżeczki musztardy sarepskiej
1/2 cebuli drobno pokrojonej
4 plastry ananasa z puszki drobno pokrojonego
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Śledzie przepłukać i pokroić w szersze paski. Majonez wymieszać z śmietaną, musztardą, cebulą i ananasem, a następnie powstały sos doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalać śledzie i wymieszać. Włożyć do lodówki. Najlepsze są drugiego dnia, gdy wszystkie smaki się połączą. Smacznego.


1 komentarz: