reklama

piątek, 23 lutego 2018

Piersi indycze zapiekane z ryżem, warzywami, gruszką i mozzarellą

Oto następny z moich autorskich przepisów, który powstawał w mojej głowie w trakcie  przygotowywania tej potrawy. Początkowo miały to być piersi indycze zapiekane na ryżu, ale stwierdziłam, że dysponując warzywami, gruszkami, serem i bekonem to zrobię taki misz masz, czyli trzy w jednym, a mianowicie ryż, warzywa i mięsko, aby danie nie wymagało już serwowania z surówkami i innymi dodatkami. Wyszła wyśmienita o wyjątkowym smaku zapiekanka, która zadowoli nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy. A najważniejsze jest to, że można przygotować ją dzień wcześniej, a potem tylko zapiec.

Składniki:
1 pierś indycza pokrojona na kotleciki
1 torebka ryżu ugotowanego al dente
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
mała papryka czerwona
bekon w plastrach
1 większa gruszka  dojrzała wtedy jej słodycz wejdzie do mięsa
majonez
200 ml śmietany 30 %
1 kulka mozzarelli
sól
pieprz ziołowy
czosnek granulowany
świeżo zmielony pieprz
majeranek

Składniki marynaty:
pół szklanki oleju
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki  marynaty dokładnie  wymieszać. Kotleciki z piersi indyczej lekko rozbić , a następnie  włożyć do marynaty. Tak przygotowane włożyć na godzinę do lodówki.



Do naczynia żaroodpornego na spód wysypać ryż ugotowany al dente , przyprawiony pieprzem i curry, na który rozłożyć rozdrobnione i przyprawione solą i pieprzem warzywa.



Na warzywach ułożyć   ułożyć kotleciki wyciągnięte z marynaty, posmarowane majonezem i owinięte plastrami bekonu.



Gruszkę umyć, obrać i pokroić na grubsze plastry, a następnie położyć na owiniętych bekonem  kotlecikach. Ser pokroić na plasterki i położyć na plastrach gruszki. Całość posypać majerankiem.



Do śmietany dodać trochę soli, pieprzu, pieprzu ziołowego i czosnku granulowanego, wymieszać, a następnie zalać mięso, warzywa i ryż. Przykryć naczynie żaroodporne i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 60 minut. 15 minut przed końcem odkryć naczynie i zapiekać, by się ser ładnie przyrumienił. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz