Składniki:
1 kalafior
1 brokuł
2 średnie marchewki
3 średnie ziemniaki
pęczek szczypiorku
1 jajko
sól
pieprz
pieprz ziołowy
pieprz gruboziarnisty z kolendrą
bułka tarta
ser żółty tarty
Składniki na sos koperkowy:
500 ml jogurtu naturalnego
sól
pieprz
pieprz ziołowy
pęczek koperku posiekanego
Sposób przygotowania sosu:
Wszystkie składniki sosu wymieszać.
Sposób przygotowania:
Kalafior i brokuł podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Marchewki i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości. Ugotowany kalafior i brokuł odcedzić i rozgnieść widelcem, ziemniaki i marchewkę przecisnąć przez praskę. Wszystko wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Do tej ostygniętej masy dodać drobno posiekany szczypiorek, jajko, bułkę tartą, przyprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Z tak przygotowanej masy formować kotleciki, okładać na wyłożonej papierem blaszce. Posypać startym, żółtym serem i zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 35 minut. Smacznego.
1 kalafior
1 brokuł
2 średnie marchewki
3 średnie ziemniaki
pęczek szczypiorku
1 jajko
sól
pieprz
pieprz ziołowy
pieprz gruboziarnisty z kolendrą
bułka tarta
ser żółty tarty
Składniki na sos koperkowy:
500 ml jogurtu naturalnego
sól
pieprz
pieprz ziołowy
pęczek koperku posiekanego
Sposób przygotowania sosu:
Wszystkie składniki sosu wymieszać.
Sposób przygotowania:
Kalafior i brokuł podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Marchewki i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości. Ugotowany kalafior i brokuł odcedzić i rozgnieść widelcem, ziemniaki i marchewkę przecisnąć przez praskę. Wszystko wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Do tej ostygniętej masy dodać drobno posiekany szczypiorek, jajko, bułkę tartą, przyprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Z tak przygotowanej masy formować kotleciki, okładać na wyłożonej papierem blaszce. Posypać startym, żółtym serem i zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 35 minut. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz