Składniki:
250 g mąki razowej
250 g mąki pszennej
14 g drożdży suchych
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
2 łyżki oleju
300 ml letniej wody
Sposób przygotowania:
Wszystkie suche składniki wymieszać, a następnie dodawać stopniowo olej i wodę i dokładnie wyrobić ciasto do uzyskania gładkiej masy. Włożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz wyrobić . Włożyć do foremki o wymiarach 28 x 11 wysmarowanej masłem, oprószonej mąką razową i odstawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku 35 minut. Po tym czasie sprawdzić czy chleb jest upieczony. W tym celu postukać od spodu formę i gdy usłyszymy głuchy odgłos to znaczy, że chleb upieczony. Wyłożyć na deskę do ostygnięcia. Smacznego.
Ja tez piekę podobny chleb ,dodaję drożdze ale piękę na zakwasi który sama robie ,dziękuję za wszystkie wspaniałe przepisy z których dużo korzystam .Pozdrawiam panią
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa, pozdrawiam
OdpowiedzUsuń