reklama

poniedziałek, 18 grudnia 2017

Schab z papryką i bakłażanem

Schab z papryką i bakłażanem to idealne danie dla osób nie mających ani czasu, ani talentu kulinarnego, czyli potrawa szybka i prosta w przygotowaniu, a do tego wyjątkowo smaczna. Jest jeszcze drugi plus, a mianowicie składniki można dobierać według swojego smaku i gustu. Jeśli ktoś nie lubi np. bakłażana może śmiało dodać cukinię lub ogórek zielony i będzie tak samo pysznie.  Ostatnio z racji tego, że w naszej spiżarce znajdowały się takie warzywa jak pomidory, papryka i bakłażany starałam się je stosować w tworzonych przeze mnie potrawach. Na szczęście warzywa te są dostępne przez cały rok, więc nie jedna nowa potrawa powstanie w mojej kuchni.

Składniki:
4 kotlety schabowe bez kości
2 cebule
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 bakłażan
2 - 3 pomidory
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka słodka
czosnek granulowany
mąka
olej

Sposób przygotowania:

Kotlety schabowe rozbić, a następnie posolić, oprószyć przyprawami i mąką. Smażyć na gorącym oleju z obydwu stron. Do usmażonych kotletów dodać obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę dodać do mięsa i cebuli. Bakłażan pokroić w plastry, posolić, a gdy pojawią się kropelki wytrzeć je ręcznikiem papierowym, wtedy nie będzie gorzki. Pokroić go w kostkę i wrzucić do pozostałych warzyw. Podlać odrobiną wody i wszystko razem dusić. Na koniec dodać obrane ze skórki, pokrojone pomidory i razem wszystko dusić do miękkości. Na koniec ewentualnie doprawić. Tak przygotowane kotlety schabowe podałam z  kaszą gryczaną i surówką z kapusty pekińskiej. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz