Składniki:
600 g mięsa wieprzowego od szynki
1 duża cebula
750 g kapusty kiszonej
1 l rosołu
łyżka słodkiej papryki mielonej
2 łyżeczki kminku
sól
pieprz
pieprz ziołowy
czosnek mielony
olej
Sposób przygotowania:
Mięso dokładnie wypłukać, pokroić w kostkę gulaszową, a następnie obsypać solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, czosnkiem mielonym i dokładnie wymieszać. Na głębokiej patelni rozgrzać olej,na który wrzucić przyprawione mięso. Smażyć z każdej strony, aby nabrało ładnego koloru. Na drugiej patelni przesmażyć na oleju pokrojoną w kostkę cebulę, dodać paprykę słodką mieloną i dokładnie przemieszać. Jeszcze chwilę smażyć. Tak przygotowaną cebulę dodać do mięsa zalać rosołem i dusić pod przykryciem około godziny. Kapustę kiszoną pokroić, jeśli będzie za kwaśna przelać wodą, a następnie dodać do mięsa. Dolać rosół, dodać kminek i dusić 1 1/2 godziny. Podawać z pieczywem. Smacznego.
Już wiem co przygotuję na niedzielny obiadek :)
OdpowiedzUsuń