reklama

czwartek, 9 listopada 2017

Zupa z kapusty włoskiej z kiełbasą

Zupa z kapusty włoskiej jest męża i moją ulubioną zupą, którą tak naprawdę dopiero zaczęłam gotować, gdy dzieci były na swoim. A wszystko to przez kminek, którego nie znoszą. Tego typu zupę nie wyobrażamy sobie bez dodatku kminku, ponieważ to ta przyprawa sprawia, że zupa ma wyjątkowy smak.


Składniki:
1/2 kapusty włoskiej
2, 5 l wywaru mięsnego
5 -6 średnich ziemniaków
jedno pętko kiełbasy swojskiej, wędzonej
sól
pieprz
kminek

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, a następnie wrzucić do  gotującego się wywaru mięsnego. Kapustę poszatkować i dodać do ziemniaków. Dodać sól,  kminek według uznania ( ja daję 1/2 stołowej łyżki kminku) i  gotować do miękkości składników. Na koniec dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Chwilę pogotować. Doprawić solą i pieprzem, jeżeli zajdzie taka potrzeba.Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz