reklama

piątek, 17 listopada 2017

Rolada schabowa nadziewana mięsem mielonym

Przeglądając mojego bloga zauważyłam, że zazwyczaj schab przygotowywałam w plastrach  zapiekanych w piekarniku, więc stwierdziłam, że czas to zmienić i przygotować zupełnie coś innego. Postawiłam tym razem na roladę nadziewaną mięsem mielonym, którą można serwować zarówno na ciepło jak i na zimno.  Podałam ją więc w pierwszej kolejności na ciepło  i znowu zaskoczyłam męża, który nie mógł się nachwalić tej nowej potrawy, która okazała się przepyszna i godna polecenia.

Składniki:
1 kg schabu jak najbardziej niskiego i szerokiego
250 g mięsa mielonego
200 g pieczarek
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1/2 cebuli
jajko
1/2 bułki namoczonej
posiekana natka pietruszki
bekon w plastrach
łyżka masła
olej
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka pieprz młotkowany z kolendrą
czosnek mielony

Sposób przygotowania:

Schab rozciąć od dłuższej strony, nie przecinając go do końca, a następnie mocno rozbić do uzyskania płatu o grubości 1 cm. Przyprawić mięso i zostawić na 20 minut.

W tym czasie przygotować  farsz. W tym celu pieczarki obrać i pokroić w plasterki, cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić pieczarki razem z cebulą i smażyć je co chwilę mieszając. Dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę, a następnie wlać trochę wody i dusić do miękkości i odparowania sosu. Tak przygotowane pieczarki wystudzić, a następnie dodać do mięsa mielonego. Dodać również odciśniętą bułkę, jajko, natkę pietruszki, wymieszać  i dobrze doprawić.

Na płat mięsa ułożyć plastry bekonu wędzonego.

Następnie rozsmarować farsz.

Zwinąć roladę, oprószyć przyprawami, a następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę.

Po tym czasie roladę obsmażyć na patelni z każdej strony.

Do naczynia żaroodpornego wlać 1/2 szklanki oleju, włożyć opieczoną roladę i resztę tłuszczu z patelni. Dodatkowo do sosu dodać kilka pokrojonych w plasterki pieczarek. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec pod przykryciem 60 minut, co jakiś czas oblewając sosem. Tak przygotowaną roladę zaserwowałam z surówką z kapusty kiszonej i kopytkami. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz