reklama

środa, 29 listopada 2017

Placki ziemniaczane z dodatkiem kapusty kiszonej

Robiłam już różne wersje placków ziemniaczanych, ale z kapustą kiszoną nigdy. Gdy dowiedziałam się o tych plackach postanowiłam natychmiast je wypróbować. Placki okazały się bardzo dobre i chrupiące. Mąż zachwycony był ich smakiem. Absolutnie nie spodziewał się  placków w takim wydaniu. Jakież było jego zaskoczenie, gdy dowiedział się, że  placki były z dodatkiem kapusty kiszonej.

Składniki:
1 kg ziemniaków
1 jajko
1/2 cebuli
maka pszenna
250 g kapusty kiszonej
sól
świeżo zmielony pieprz do smaku
pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:
Obrać ziemniaki i  cebulę. Następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a dwa ziemniaki na tarce o dużych oczkach. Dodać mocno odciśniętą i pokrojoną drobno kapustę kiszoną, całe jajko i wymieszać. Dodać około 3/4 szklanki pszennej mąki i dokładnie wymieszać. Doprawić solą , świeżo zmielonym pieprzem i pieprzem ziołowym. Na patelni rozgrzać około pół szklanki oleju i smażyć placki z obu stron na złocisty kolor.  Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz