reklama

sobota, 25 listopada 2017

Kakaowy przekładaniec z bananami

Długo zastanawiałam się jakie tym razem ciasto wykombinować na urodziny córki Asi, by znowu zaskoczyć gości czymś zupełnie nowym. I wymyśliłam kakaowy przekładaniec z bananami, którymi akurat dysponowałam. Stwierdziłam, że jeżeli przekładaniec z wiśniami okazał się strzałem w dziesiątkę, to przekładaniec z bananami na pewno też znajdzie uznanie.  I tu też się nie pomyliłam, bo ciasto okazało się wprost fenomenalne i spotkało się z dużą aprobatą.
 Składniki na biszkopt :
6 jaj
11 łyżek maki pszennej 
6 łyżek cukru
1 łyżka maki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania ciasta:
Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać

przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę o wymiarach   25 x 36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. do tzw. suchego patyczka.

Składniki na krem:
600 ml śmietany 30 ­%
500 g sera mascarpone
100 g cukru pudru
4 śmietan fix -y

Sposób przygotowania kremu:
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać śmietan fix i cukier. Do tak ubitej śmietany dodawać po łyżce sera mascarpone cały czas miksując do uzyskania jednolitego kremu.

Dodatkowo:
4 duże banany
2 galaretki cytrynowe
swojska galaretka winogronowa
posypka czekoladowa

Składanie ciasta:





Ciasto przekroić wzdłuż na dwa blaty. Pierwszy blat posmarować galaretką winogronową lub innym kwaśniejszym dżemem bez owoców, a następnie ułożyć banany przekrojone wzdłuż. W między czasie przygotować  galaretkę cytrynową, biorąc 800 ml wody na dwie galaretki. Tężejącą galaretkę wylać na banany i od razu włożyć do lodówki. Gdy galaretka całkowicie stężeje, wtedy wyłożyć na nią połowę kremu. Krem przykryć drugim blatem ciasta, który posmarować resztą kremu. Na koniec posypać posypką czekoladową. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz