reklama

sobota, 11 listopada 2017

Ciasto kawowe po mojemu

Ciasto to przygotowałam na urodziny naszej wnusi Mijeczki. Długo się zastanawiałam nad tym, jakie ciasto upiec, by zaskoczyć gości czymś zupełnie nowym. Ciasto to powstało z trzech różnych przepisów z mojego bloga. Kawę wykorzystałam, bo takiego ciasta z jej udziałem jeszcze nie było.  I o dziwo udało się, choć na początku, gdy oznajmiłam córce, że to będzie ciasto z kawą prawdziwą mieloną, była trochę zawiedziona. Jednak gdy skosztowała kawałek od razu zmieniła zdanie. Ciasto wyszło obłędnie pyszne i całkowicie zaskoczyło swoim smakiem gości. Tak więc śmiało mogę je polecić.

Składniki na biszkopt:
8 jajek
1 1/4 szkl. cukru
1 szkl.mąki
1/4 szkl. kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania biszkoptu:
Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę o wymiarach 40 x 40 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyciągnąć i wystudzić.

Składniki na krem:
800 ml śmietany 30 ­%
500 g sera mascarpone
100 g cukru
4 śmietan fix -y

Dodatkowo:
kawa prawdziwa mielona do posypania
dżem wiśniowy

Sposób przygotowania kremu:
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać śmietan fix i cukier. Do tak ubitej śmietany dodawać po łyżce sera mascarpone cały czas miksując do uzyskania jednolitego kremu.

Składanie ciasta:
Ciasto przekroić wzdłuż na dwa blaty. Pierwszy blat posmarować dżemem i 1/2 kremu.  Krem oprószyć  kawą prawdziwą. . Na to położyć drugi blat ciasta kakaowego, które posmarować resztą kremu. Górę posypać kawą. Schłodzić w lodówce. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz