Składniki:
30 dkg żeberek wieprzowych
2 marchewki
kawałek pora
1 pietruszka
kawałek selera
5 ogórków kiszonych średnich
2 ziemniaki
100 g ryżu
sól
pieprz
listek laurowy
kilka kulek ziela angielskiego
łyżka masła
3 łyżki śmietany 18 %
2 l wody
Sposób przygotowania:
Ugotować wywar z żeberek, miękkie mięso wyjąć, a następnie do wywaru dodać startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler oraz pokrojony por. Dodać ziele angielskie i liść laurowy Po 10 minutach dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i ryż. W międzyczasie ogórki starte na tarce o dużych oczkach przesmażyć na łyżce masła, a następnie dodać do zupy. Śmietanę przelać do miseczki następnie dodać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i wlać do garnka ciągle mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz