Składniki:
500 g brukselki
500 g ziemniaków
200 g boczku wędzonego
łyżka masła
200 ml śmietany
2 jajka
gałka muszkatołowa
kurkuma
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Brukselkę obrać z wierzchnich liści i ugotować al dente. Ziemniaki ugotować w mundurkach al dente, obrać i pokroić w większą kostkę. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić przyprawami. Połowę tej mieszanki śmietanowo - jajecznej wylać do naczynia żaroodpornego, następnie wyłożyć połowę brukselki, połowę ziemniaków i połowę pokrojonego w kostkę boczku. Powtórzyć warstwy. Zalać resztą mieszanki śmietanowej. Tak przygotowaną zapiekankę włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekać 25 minut. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz