reklama

piątek, 27 października 2017

Zapiekanka z brukselki, boczku i ziemniaków

Sezon na brukselkę w pełni, więc trzeba wykorzystać to do przygotowania potraw z jej udziałem. Była już potrawka z brukselki, to teraz czas na przygotowanie zapiekanki, którą bardzo lubimy. Jest to jedna z najprostszych zapiekanek, którą można przygotować wcześniej, a krótko przed podaniem po prostu tylko zapiec.

Składniki:
500 g brukselki
500 g ziemniaków
200 g boczku wędzonego
łyżka masła
200 ml śmietany
2 jajka
gałka muszkatołowa
kurkuma
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Brukselkę obrać z wierzchnich liści i ugotować al dente. Ziemniaki ugotować w mundurkach al dente, obrać i pokroić w większą kostkę. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić przyprawami. Połowę tej mieszanki śmietanowo - jajecznej wylać do naczynia żaroodpornego, następnie wyłożyć połowę brukselki, połowę ziemniaków i połowę pokrojonego w kostkę boczku. Powtórzyć warstwy. Zalać resztą mieszanki śmietanowej. Tak przygotowaną zapiekankę włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekać 25 minut. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz