Składniki:
5 szt. sznycli wieprzowych
400 g świeżych lub mrożonych grzybów (podgrzybki, maślaki, borowiki)
sól
świeżo mielony pieprz
pieprz gruboziarnisty z kolendrą
papryka słodka
czosnek granulowany
olej do smażenia
1/2 cebuli
200 g gęstej śmietany
3 łyżeczki mąki
Sposób przygotowania:
Sznycle wieprzowe natrzeć przyprawami i odstawić na godzinę do lodówki.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej, a następnie wyłożyć na niego sznycle . Obsmażyć z dwóch stron na brązowo i odstawić.
Grzyby wyczyścić, pokroić w małe kawałki a następnie dobrze wypłukać i wrzucić na patelnię z roztopionym masłem wraz z pokrojona cebulą. Przesmażyć, a następnie przełożyć do mięsa, dolać wody i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Mięso wyjąć, a sos grzybowy zaprawić śmietaną z dodatkiem mąki. Przyprawić solą i pieprzem.
Włożyć z powrotem mięso i chwilę jeszcze gotować. Tak przygotowane sznycle zaserwowałam z kaszą gryczaną i surówką z marchewki, jabłka i chrzanu. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz