reklama

wtorek, 31 października 2017

Schab po bałkańsku

Pomysł na tą potrawę wpadł mi do głowy, gdy odmrażałam zamrażalkę i znalazłam jeszcze ładny kawałek schabu. Stwierdziłam, że do czasu kiedy w sklepach dostępna jest  jeszcze stosunkowo tania papryka należy ją wykorzystać do przygotowania schabu po bałkańsku, na który przepis już dawno czekał na zrealizowanie. Wyszło doskonałe danie jednogarnkowe, które można serwować z ryżem, makaronem, kaszą, ziemniakami, albo z pieczywem.

Składniki:
500 g schabu
1 duża papryka czerwona
1 duża papryka zielona
1 duża papryka żółta
1 puszka pomidorów pokrojonych
2 ogórki konserwowe
250 g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
olej do smażenia
sól, pieprz
pieprz ziołowy
papryka słodka
papryka ostra

Sposób przygotowania:
Schab pokroić w paski, obsypać przyprawami i mąką, a następnie obsmażyć na oleju. Przełożyć do innego naczynia. Na patelnię dolać jeszcze trochę oleju wrzucić obraną i pokrojoną w piórka cebulę,  pokrojony czosnek, pokrojone pieczarki i chwilę razem smażyć. Do tego dorzucić oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone papryki oraz odłożone mięso. Razem wszystko przesmażyć. Dodać pomidory z puszki i razem wszystko dusić. Na koniec dodać pokrojone w plasterki ogórki konserwowe i dusić jeszcze 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz