Składniki:
2 kg papryki mięsistej
cebula
pieprz ziarnisty
ziele angielskie
liście laurowe
gorczyca
olej
Składniki na zalewę:
8 szklanki wody
6 łyżek cukru
4 łyżki soli
Sposób przygotowania zalewy:
Wszystkie składniki zalewy wymieszać i zagotować, a następnie odstawić do ostudzenia.
Sposób przygotowania papryki:
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kawałki według uznania, umyć i ciasno ułożyć w wyparzonych słoikach. W puste miejsca w słoiku włożyć półkrążek cebuli, kilka kulek ziela angielskiego, pieprzu ziarnistego, listek laurowy i pół łyżeczki gorczycy. Wlać po łyżce oleju. Tak przygotowane papryki zalać letnią zalewą octową, zakręcić i pasteryzować 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz