reklama

czwartek, 28 września 2017

Roladki wieprzowe z szynką, mozzarellą i papryką zapiekane na białej kapuście

Robiłam już piersi kurczaka zapiekane na kapuście, które nie tylko nam bardzo zasmakowały, ale również naszej rodzinie i znajomym. Dlatego tym razem postanowiłam wykorzystać przepis modyfikując go znacznie do przygotowania roladek wieprzowych zapiekanych na białej kapuście. Długo zastanawiałam się nad farszem do roladek i stwierdziłam, że dobrze sprawdzić się może mozzarella w kulce i szynka. Ostatecznie jednak dołożyłam jeszcze paseczki papryki czerwonej, a całość owinęłam plasterkami bekonu. I w ten prosty sposób otrzymałam znowu zupełnie inne w smaku, wyśmienite danie, które śmiało można zaserwować na proszony obiad.

Składniki:
mała główka białej kapusty
4 rozbite płaty mięsa wieprzowego od szynki
kulka sera mozzarella
1/2 papryki czerwonej
4 plasterki szynki
1 op. bekonu w plastrach
200 ml śmietany 30 %
2 łyżki majonezu
2 łyżki  ketchupu
łyżeczka mąki
sól
świeżo zmielony pieprz
majonez
starty żółty ser

Sposób przygotowania:
Kapustę obrać z wierzchnich liści, poszatkować, dodać  pieprz i sól, wymieszać, a następnie przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.  Boczek pokroić w kostkę i równomiernie rozłożyć na kapuście.


Rozbite płaty mięsa posolić, popieprzyć i posmarować majonezem. Następnie położyć na tak przygotowane mięso plasterek szynki, krążek sera mozzarella i dwa paski papryki, a następnie ciasno zwinąć.



Górę rolady posmarować znowu majonezem i zawinąć w plastry bekonu, a następnie ułożyć na kapuście.



Całość zalać śmietaną rozmieszaną z ketchupem, mąką i przyprawami. Posypać startym żółtym serem.  Przykryć naczynie żaroodporne i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 80 minut. 15 minut przed końcem odkryć naczynie i zapiekać, by się ser ładnie przyrumienił. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz