reklama

sobota, 26 sierpnia 2017

Udka pieczone na ziemniakach z cebulą

Dawno nie robiłam udek drobiowych, więc zdecydowałam, że tym razem na niedzielny obiad zrobię coś szybkiego i nie wymagającego długiego stania przy piecu. Tym czymś były  udka pieczone na ziemniakach z cebulą czyli po prostu taka bardzo prosta zapiekanka. Udka, żeby były w smaku inne niż zwykle zamarynowałam w marynacie miodowo - musztardowej, a przed samym zapiekaniem posmarowałam majonezem, żeby stały się soczyste. Efekt, który oczekiwałam w stu procentach mnie zadowolił, więc śmiało mogę ten mój prosty przepis polecać innym.

Składniki:
2 udka z kurczaka
6 -7 średnich ziemniaków
1 duża cebula
sól
świeżo mielony pieprz
tymianek
olej

Składniki marynaty:
2 łyżki musztardy stołowej
2 łyżki miodu
4 łyżki oliwy lub oleju
łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczka pieprzu
1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/4 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
odrobina chili

Sposób przygotowania marynaty:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. a następnie posmarować wyczyszczone udka i odstawić na  godzinę do lodówki.

Sposób przygotowania zapiekanki:



Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Cebulę obrać i pokroić w piórka, a następnie dodać do ziemniaków. Dodać trochę oleju, sól, pieprz, tymianek i dokładnie wszystko wymieszać. Przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.


Na ziemniaki z cebulą ułożyć udka, które posmarować majonezem.


Włożyć przykryte naczynie żaroodporne do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać 40 minut. Po tym czasie zdjąć przykrycie i zapiekać jeszcze 20 minut, żeby skórka ładnie się przypiekła. Podałam tak zapiekane udka z surówką z białej kapusty i ogórka zielonego. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz