reklama

sobota, 19 sierpnia 2017

Babka kakaowa z cukinią Beaty

Syn wraz z rodzinką będąc u nas w odwiedzinach w Niemczech został zaproszony do swojej kuzynki Beaty również mieszkającej w Niemczech. Wraz z nimi pojechała tam  córka ze swoją rodzinką, która od dawna się tam wybierała. U Beaty mieli okazję jeść babkę kakaową z cukinią, która bardzo im zasmakowała. Tak ją zachwalali, że musiałam do niej zadzwonić i prosić o przepis na to wyjątkowe ciasto. W składnikach nie było nic nadzwyczajnego, prócz oczywiście startej cukinii.
Postanowiłam przygotować to ciasto, by się przekonać co w tym cieście jest niezwykłego, że wszystkim tak smakowało. Okazało się, że jest to najsmaczniejsza babka, którą do tej pory jadłam. Pulchna, wilgotna i mocno kakaowa, ale nie za słodka. Naprawdę przepyszna. Teraz już wiem, że gdy tylko będę dysponować cukinią nie przeznaczę ją tylko na dania obiadowe i przetwory, ale również na słodkie wypieki.

Składniki:
3 jajka
350 g cukru
1/4 l oleju
2,5 szklanki startej na dużych oczkach cukunii
1 op cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
450 g mąki
1/2 pacz proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:
Jajka zmiksować z cukrem. Dodać olej, cukier waniliowy, cynamon, szczypta soli,  sodę oczyszczoną i dokładnie wszystko zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dalej wszystko dokładnie wymieszać na mniejszych obrotach. Na koniec dodać startą cukinię i jeszcze raz wszystko wymieszać.  Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 85 min. Smacznego.


2 komentarze:

  1. Jakiej wielkości paczka proszku do pieczenia? Ile to pół paczki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można śmiało dać 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

      Usuń