reklama

piątek, 21 lipca 2017

Potrawka z cukinii, pomidorów , bakłażana i boczku

Z racji tego, że sezon na cukinie w pełni proponuję kolejną potrawę z tego warzywa. Otóż mając do dyspozycji poniższe składniki chciałam wykombinować coś, czego jeszcze nie było. Potrawa, która z takiej mieszanki powstała okazała się wyśmienita, a zaserwowana z pieczywem stanowi nie tylko pożywne, ale przede wszystkim szybkie w przygotowaniu danie obiadowe.

Składniki:
2 małe cukinie
2 małe bakłażany
300 g boczku wędzonego
1 cebula
2 średnie pomidory
1 szklanka bulionu
1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
1 łyżeczka papryki wędzonej
pieprz
pieprz ziołowy
tymianek
olej

Sposób przygotowania:
Boczek pokroić w  kostkę, wrzucić na rozgrzany olej i przesmażyć go. Następnie wrzucić obraną i pokrojoną w piórka cebulę i chwilę razem smażyć. Do tego dorzucić wypłukane, pokrojone cukinie, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i razem wszystko dusić. Bakłażan pokroić w plastry, posolić, a gdy pojawią się kropelki wytrzeć je ręcznikiem papierowym, wtedy nie będzie gorzki. Pokroić go w kostkę i wrzucić do pozostałych warzyw. Dodać papryki w proszku i chwilę razem wszystko przesmażyć, a następnie wlać bulion. Dusić do miękkości. Na koniec doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i tymiankiem. Podawać z pieczywem. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz