reklama

środa, 21 czerwca 2017

Zupa krem ze szparagów

Zupę krem ze szparagów postanowiłam przygotować, gdy okazało się, że jeszcze sporo mi ich zostało po przygotowaniu zapiekanki. Aby ją nieco ożywić postanowiłam również dodać kawałek pora i różnych przypraw, co spowodowało, że zupa wyszła naprawdę pyszna, a dodatek chrupiących główek szparagów spowodował, że stała się bardziej wykwintna.

Składniki:
500 g białych szparagów
kawałek pora
łyżka masła
1 l rosołu
sól
świeżo zmielony pieprz
pieprz pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa
zioła prowansalskie
chili

Sposób przygotowania:
W garnku stopić masło, a następnie wrzucić obrany i pokrojony por. Chwilę przesmażyć i dodać obrane i pokrojone szparagi ( główki szparagów poodcinać i odłożyć). Warzywa zalać rosołem i gotować do miękkości, a następnie zmiksować blenderem na gładki krem. Wrzucić odcięte główki szparagów i jeszcze chwilę gotować. Przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i pozostałymi przyprawami. Podawać z główkami szparagów. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz