reklama

środa, 28 czerwca 2017

Wegetariańska zupa z brązowym ryżem

Papryka, bakłażan, czy cukinia na stałe goszczą w naszej spiżarce, dlatego co jakiś czas oprócz tradycyjnych potraw z tych warzyw, próbuję przygotowywać coś zupełnie innego, lekkiego. Tym razem postanowiłam przygotować zupę, która z dodatkiem pieczywa stanie się pożywnym i bardzo smacznym daniem na pochmurne dni.  Delektując się  tą zupą, wspominam  czasy, kiedy nie miałam pojęcia, że takie warzywa istnieją, bo w moim rodzinnym domu na pewno nie były znane, ale to było bardzo dawno temu!!!!!!

Składniki:
1 mała cukinia
1 mniejszy bakłażan
1 papryka czerwona
1 marchewka
3 obrane ze skórki pomidory
1/2 cebuli
4 - 5 ząbków czosnku
3 - 4 łyżki ryżu brązowego
łyżka koncentratu pomidorowego
1,5 l  bulionu warzywnego
sól
pieprz
papryka ostra
zioła prowansalskie
pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:
Obraną cebulę i czosnek pokroić i wrzucić na rozgrzany olej. Dodać obraną i  startą na dużych oczkach marchewkę i razem  przesmażyć. Dodać obrane i pokrojone pomidory. Jeszcze raz wszystko przesmażyć, a następnie dodać do bulionu. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy. Paprykę wyczyścić z gniazd nasiennych, a następnie pokroić i wrzucić na gorący olej i przesmażyć. Następnie dodać nieobraną i pokrojoną w kostkę cukinię. Bakłażan pokroić w plastry, posolić, a gdy pojawią się kropelki wytrzeć je ręcznikiem papierowym, wtedy nie będzie gorzki. Pokroić go w kostkę i wrzucić do pozostałych warzyw. Wszystkie warzywa chwilę przesmażyć, a następnie wrzucić do bulionu. Dodać ryż.  Zupę gotować do miękkości warzyw i ryżu. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz