reklama

sobota, 3 czerwca 2017

Truskawkowy przekładaniec bez pieczenia

To znakomite z wyglądu ciasto rzuciło mi się w oczy na którejś z grup kulinarnych do których należę i natychmiast postanowiłam je przygotować z małą modyfikacją. Przepis ten pochodzi z bloga kulinarnego Smaki Weroniki. Jest trochę pracy przy przygotowaniu tego ciasta, ale warto się poświęcić, ponieważ efekt końcowy jest znakomity. Ciasto pyszne i warte polecenia.

Składniki:
23 szt herbatników Petit Beurre
21 szt podłużnych biszkoptów (około 20 dag)

Krem budyniowy;
2 budynie bez cukru
1 litr mleka
9 łyżek cukru
1 kostka masła
Z budyniu, cukru i mleka ugotować budyń i ostudzić
Masło utrzeć i dodawać porcjami zimny budyń.

Mus truskawkowy:

500 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
1,5 szklanki wody

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, a truskawki zmiksować.
Wszystko razem wymieszać i odstawić do lekkiego zgęstnienia

Masa śmietankowo - jogurtowa:


400 ml śmietany kremówki 30%
400 ml  jogurtu greckiego
3 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżki cukru pudru
żelatyna (RUF Sofort Gelatine) 30 g , bo taką tylko dysponowałam

Żelatynę wsypać  do śmietany, a następnie  ubić z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem. Ubitą śmietanę wymieszać z  jogurtem greckim miksując na małych obrotach

Sposób przygotowania:


Formę o wym. 25 x 36 cm wyłożyć papierem pergaminowym i ułożyć herbatniki.
Na herbatniki wyłożyć masę budyniową
Na masie budyniowej ułożyć obok siebie (zostawiając około 2 mm luzu) biszkopty,po czym wlać gęstniejący mus truskawkowy.
Gdy mus całkowicie stężeje wlać na górę masę śmietankowo-jogurtową. Smacznego.


10 komentarzy:

  1. Ciasto z tego przepisu na niedzielę zrobię na pewno jest pyszne Gdzie można kupić taką żelatynę

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja kupiłam w Niemczech, ale można również zastosować tradycyjną żelatynę, którą trzeba zamoczyć i rozpuścić na małym ogniu i letnią wlać do masy jogurtowo- śmietanowej

    OdpowiedzUsuń
  3. A budyń jaki smak?

    OdpowiedzUsuń
  4. Krem budyniowy z tego przepisu wyszedł mi za rzadki. Musiałem dodać żelatynę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za przepis, wyszło pyszne, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. czy 9 łyżek cukru na litr mleka to nie za dużo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na blogu Smaki Weroniki jest mniej cukru

      Usuń
    2. Ja dałam więcej cukru bo lubimy słodkie

      Usuń