reklama

wtorek, 20 czerwca 2017

Ryba zapiekana z ryżem i sosem szparagowo - pieczarkowym

Szparagi znałam tylko konserwowe i podawane z sosem holenderskim jako przekąska, ale za to dużo o nich słyszałam. Jednak jakoś nigdy nie miałam okazji przyrządzać jakiekolwiek potrawy z ich udziałem, aż do teraz. Otóż mój zięć słysząc kiedyś jak rozmawiałam z córką o szparagach postanowił mnie zaskoczyć i obdarował mnie dwoma hermetycznie zamkniętymi pojemnikami z pięknymi, obranymi białymi szparagami. Miałam więc pole do popisu, żeby przygotować z nich coś innego, nie tradycyjnego, by zaskoczyć moich najbliższych. Przygotowałam więc rybę zapiekaną z ryżem i sosem szparagowo - pieczarkowym, która w pełni odniosła sukces. Dlatego śmiało mogę ją teraz polecać.

Składniki:
4 filety dowolnej ryby
500 g białych szparagów
4 - 5 dużych pieczarek
1/2 cebuli
2 - 3 ząbki czosnku
1/2 kostki sera feta
1 saszetka ryżu
łyżka masła
starty ser mozzarella
sól
pieprz
curry

Sposób przygotowania:
Filety rybne przyprawione solą i pieprzem odstawić na 1/2 godziny do lodówki.


Na patelni stopić masło, a następnie wrzucić obraną i pokrojoną cebulę oraz czosnek i przesmażyć. Dodać obrane i pokrojone pieczarki i szparagi. Wszystko razem chwilę dusić, a na koniec dodać ser feta.Przyprawić solą i pieprzem.


W między czasie ugotować ryż al dente z dodatkiem soli i curry. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno wysypać ryż, na ryż nałożyć połowę przygotowanego sosu pieczarkowo - szparagowego, a następnie rybę. Filety przykryć pozostałą częścią sosu. Wierzch posypać startym serem.


Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać około 25 minut. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz