reklama

piątek, 12 maja 2017

Ryba zapiekana z ryżem i cukinią

Tak jak już pisałam rybka co raz częściej gości na naszym stole, ku uciesze mojego męża, który mógł by ją jeść  na okrągło. Jednak ze względu na mnie tego nie robi, bo ostatnio stwierdził, że potrawy które teraz pojawiają się na naszym stole mogą konkurować z rybą. Dlatego też staram się nasz jadłospis co raz bardziej urozmaicać przygotowując co raz to inne zapiekanki rybne.

Składniki:
4 filety dowolnej ryby (u mnie łosoś alaska)
1 saszetka ugotowanego al dente ryżu
50 g sera żółtego startego
2 mniejsze cukinie
1 papryka czerwona
kulka sera mozzarella
1/2 puszka pomidorów rozdrobnionych
sól
świeżo zmielony pieprz
bazylia
czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

Filety oprószyć solą, pieprzem i odstawić na 10 minut. Cukinie nie obierając, pokroić  w plasterki. Ugotowany ryż przełożyć do miski, dodać startą na tarce o dużych oczkach paprykę,  starty ser, sól i pieprz, a następnie dokładnie wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dnie ułożyć plasterki cukinii, posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na cukinię rozłożyć przygotowany wcześniej ryż i ponownie plasterki cukinii. Na cukinię ułożyć przygotowaną rybę, następnie na rybę ułożyć pokrojony w plastry ser mozzarella. Na koniec na ser rozłożyć pomidory z puszki. Oprószyć solą, pieprzem i bazylią. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać około 25 minut. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz