reklama

czwartek, 18 maja 2017

Plastry schabu zapiekane w kapuście kiszonej z ziemniakami

Nigdy z mężem nie przepadaliśmy za tradycyjnym kotletem schabowym, więc co jakiś czas przygotowuję z tego mięsa inne potrawy , czy to w jakimś sosie, czy to jak ostatnio w formie zapiekanki. Przygotowanie takiej zapiekanki zajmuje mało czasu i nie trzeba stać cały czas przy kuchence. Przepis ten sama skomponowałam chcąc uzyskać potrawę 3 w 1, czyli mięso, ziemniaki i jakiś warzywny dodatek.
Wybierając kapustę kiszoną obawiałam się, że ziemniaki mogą wyjść nie tak jak powinny, ale moje obawy były nie słuszne. Wyszła wyśmienita zapiekanka, smak której bardzo pozytywnie nas zaskoczył. Mąż po jej zjedzeniu już mi oświadczył, że wcale się nie pogniewa, że co jakiś czas znajdzie się ona na naszym stole.

Składniki:
4 plastry schabu
500 g kapusty kiszonej
10 średnich ziemniaków
150 g boczku wędzonego
sól
świeżo zmielony pieprz
tymianek
olej

Składniki na marynatę:
4 łyżki oleju
2 łyżeczki musztardy chrzanowej
1 łyżeczka musztardy bawarskiej słodkiej
1 łyżeczka miodu
czosnek mielony
pieprz młotkowany z kolendrą
pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:
Kapustę ugotować al dente, a następnie odcedzić. Na patelni stopić pokrojony w kostkę boczek, dodać do kapusty i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Plastry schabu rozbić tłuczkiem. Składniki marynaty wymieszać, a następnie posmarować  obydwie strony mięsa. Tak przygotowane mięso odstawić na 1/2 godziny. Ziemniaki obrać, pokroić w ósemki polać olejem, a następnie obsypać pieprzem, solą i tymiankiem.  Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno wyłożyć połowę kapusty kiszonej, następnie ułożyć plastry schabu, na mięso resztę kapusty kiszonej, a na kapustę wyłożyć ziemniaki w przyprawach. Przykryć naczynie żaroodporne i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 90 minut. 15 minut przed końcem odkryć naczynie i zapiekać, by się ziemniaki ładnie przyrumieniły. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz