reklama

poniedziałek, 1 maja 2017

Piersi z kurczaka zapiekane w sosie majonezowo - ananasowym

Tak jak już pisałam w jednym z postów, piersi kurczaka staram się robić  na różne sposoby. Najbardziej odpowiadają nam potrawy z tego mięsa zapiekane. Tym razem postanowiłam wykorzystać do tego celu por i ananas, ponieważ smak tego połączenie już znałam z innych potraw tak samo jak sos na bazie majonezu, ketchupu i soku ananasowego, który dodaję do sałatki z kurczakiem. Piersi tak przygotowane były naprawdę soczyste. Tak więc wykorzystując przepisy innych potraw stworzyłam to pyszne danie, które zaserwowałam z pieczonymi w ziołach ziemniakami i sałatką z sałaty lodowej.

Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
2 pory sałatkowe
3 - 4 plastry ananasa
sól
pieprz świeżo mielony
papryka słodka
czosnek granulowany

Składniki na sos:
3 łyżki majonezu
3 łyżki ketchupu ja dodałam ketchup ziołowy
3 łyżki jogurtu naturalnego
5 łyżek soku ananasowego
sól
świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania sosu:
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.

Sposób przygotowania zapiekanki:
Piersi z kurczaka umyć, obrać z błon i chrząstek, a następnie natrzeć solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i odstawić na godzinę do lodówki.  Pory obrać  i białe części pokroić w pół plasterki. Ananas pokroić w kostkę. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, a następnie wsypać połowę porcji pokrojonego pora, ułożyć piersi z kurczaka i na koniec dodać drugą część pora wymieszanego z pokrojonym ananasem. Całość zalać przygotowanym sosem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać około 40 minut. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz