reklama

czwartek, 11 maja 2017

Fritatta warzywno - kiełbasiane


Jajka w naszej kuchni zajmują czołowe miejsce i coraz częściej wykorzystuję je do przygotowywania  potraw obiadowych takich jak między innymi omlety warzywne. Ostatnio jednak skusiłam się na wypróbowanie przepisu na frittatę, który od jakiegoś już czasu znajdował się w moich zapiskach. Przepis oczywiście zmodyfikowałam dodając jeszcze kiełbasę i cebulę. Wyszło pyszne, sycące danie obiadowe.

Składniki:
8 jaj
1 papryka czerwona
średnia cukinia
1/2 cebuli
kawałek dowolnej kiełbasy
100 g startego żółtego sera
olej
sól
pieprz
papryka wędzona
pieprz młotkowany z kolendrą
zielona cebulka

Sposób przygotowania:
Kiełbasę pokroić w kostkę, a następnie wrzucić na rozgrzany na patelni olej, dodać cebulę obraną i pokrojoną w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę i dorzucić do kiełbasy. Cukinię umyć, nie obierając pokroić w kostkę i również dorzucić do kiełbasy. Doprawić solą pieprzem i papryką wędzoną. Razem wszystko podusić, aż warzywa staną się al dente. Odstawić do wystudzenia. Foremkę do tarty wysmarować masłem. Do miski wybić jajka, dodać starty ser, dokładnie je wymieszać, a następnie
dodać warzywa z kiełbasą, doprawić jeszcze masę jajeczną pieprzem młotkowanym i w razie potrzeby solą. Całość przelać do przygotowanej formy. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do momentu, aż masa jajeczna całkowicie się zetnie i zacznie się rumienić. Serwując frittatę posypać ją pokrojoną cebulką zieloną. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz