reklama

czwartek, 27 kwietnia 2017

Zapiekanka makaronowa z pulpetami

Tego jeszcze nie było. Robiłam już pulpety na różne sposoby, ale zapiekane z makaronem nigdy. Przepis przypadkowo wpadł w moje ręce, a że akurat miałam zamiar zrobić coś z mięsa mielonego to stwierdziłam dlaczego by nie zrobić takiej zapiekanki.. Tym bardziej, że zapiekanka ta była szybka w przygotowaniu, a ja akurat nie miałam  za dużo czasu na przygotowanie obiadu. Wyszło pysznie i syto i zupełnie coś innego, nowego.
Składniki:
500 g mięsa mielonego mieszanego
jajko
25 dkg makaronu świderki
2 średnie pory, tylko białe części
1,5 szklanki mleka
200 ml śmietanki 30%
100 g startego żółtego sera
1, 5 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
świeżo zmielony pieprz
1 łyżka mąki
1 łyżka masła

Sposób przygotowania:
Jasne części pora pokroić na pół krążki, a następnie zeszklić na roztopionym na patelni maśle. Wlać mleko i śmietankę i gotować, aż por stanie się al dente. Mąkę rozmieszać z wodą i zagęścić sos. Doprawić solą i pieprzem i odstawić do ostudzenia.
Do ostudzonego sosu dodać starty ser i wymieszać.  Mięso wymieszać z  jajkiem, natką pietruszki, a następnie doprawić na ostro solą i świeżo mielonym pieprzem. Uformować pulpety. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wsypać surowy makaron, a następnie wlać sos i wymieszać. Zrobić wgłębienia w makaronie i powkładać przygotowane pulpety. Zapiekać w nagrzanym do 170 stopni piekarniku około 40 minut. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz