reklama

wtorek, 11 kwietnia 2017

Śniadaniowa patelnia

Będąc u znajomych w Niemczech miałam okazję  jeść pyszne i bardzo sycące śniadanie w postaci jajek zapiekanych w pomidorach z dodatkiem papryki i cebuli. Dlatego też postanowiłam zrobić tą potrawę na obiad dodając jeszcze pieczarki, którymi akurat dysponowałam. Potrawa  nazywana przez nich Frühstück Pfanne okazała się pysznym i godnym polecenia daniem obiadowym.

Składniki:
4 jajka
puszka krojonych pomidorów
1/2 większej papryki czerwonej
5 - 6 pieczarek
cebula
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól
pieprz
pieprz ziołowy
odrobina chili
łyżka masła

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę, a następnie smażyć na rozgrzanym maśle. Dodać obrane i pokrojone pieczarki, dolać odrobinę wody i dalej wszystko dusić. Dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz pokrojone pomidory z puszki. Wszystko razem gotować około 15 minut. Przyprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, wymieszać. Zrobić cztery wgłębienia i wbić tam jajka. Dusić do czasu, aż zetną się białka. Jajka można jeszcze posolić i oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Całość posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Zaserwowałam to danie z bułką. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz