reklama

poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Ryba zapiekana w sosie porowo-koperkowym

Mąż znowu namówił mnie na rybę, dlatego postanowiłam przygotować ją nie w tradycyjny sposób, tylko z jakimś sosem. Przypomniało mi się, że kiedyś w sklepach dostępny był pomysł na rybę w sosie koperkowym. Ja jednak od dłuższego czasu nie mam dostępu do tego rodzaju produktów, dlatego postanowiłam sama odtworzyć ten przepis, urozmaicając go przez dodanie pora, który na bieżąco znajduje się w mojej lodówce.
Tak przygotowaną rybę podałam z pieczonymi w ziołach ziemniakami i surówką z białej kapusty po chińsku Wyszło pysznie. Przygotowując rybę na różne sposoby, co raz bardziej się do niej przekonuję, ku uciesze mojego męża, amatora wszelakich ryb.

Składniki:
4 filety dowolnej ryby (u mnie łosoś alaska)
2 średnie pory, tylko białe części
szklanka śmietany
3 łyżki posiekanego koperku
łyżka masła
sól
świeżo zmielony pieprz
zioła prowansalskie
pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Jasne części pora pokroić na pół krążki, a następnie zeszklić na roztopionym na patelni maśle. Wlać śmietanę i chwilę razem dusić. Dodać koperek, przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi, a następnie odstawić. W między czasie przygotować rybę. W tym celu dokładnie obsypać solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, włożyć filety rybne i polać przygotowanym sosem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz