Tak przygotowaną rybę podałam z pieczonymi w ziołach ziemniakami i surówką z białej kapusty po chińsku Wyszło pysznie. Przygotowując rybę na różne sposoby, co raz bardziej się do niej przekonuję, ku uciesze mojego męża, amatora wszelakich ryb.
Składniki:
4 filety dowolnej ryby (u mnie łosoś alaska)
2 średnie pory, tylko białe części
szklanka śmietany
3 łyżki posiekanego koperku
łyżka masła
sól
świeżo zmielony pieprz
zioła prowansalskie
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Jasne części pora pokroić na pół krążki, a następnie zeszklić na roztopionym na patelni maśle. Wlać śmietanę i chwilę razem dusić. Dodać koperek, przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi, a następnie odstawić. W między czasie przygotować rybę. W tym celu dokładnie obsypać solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, włożyć filety rybne i polać przygotowanym sosem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz