reklama

wtorek, 4 kwietnia 2017

Domowy hummus, czyli pasta z cieciorki

Ostatnio wiele naczytałam się o zdrowotnych właściwościach hummusu, dlatego też postanowiłam i ja przygotować tą niezwykle aromatyczną pastę pochodzącą z kuchni bliskowschodniej. Jego przygotowanie jest bardzo proste jeżeli oczywiście dysponujemy wszystkimi  składnikami. Jeśli chodzi o hummus w moim wykonaniu, to nie użyłam do niego półproduktów takich jak cieciorka z puszki, czy pasta tahini, tylko od podstaw zrobiłam go z nieprzetworzonych produktów.
Hummus, który powstał okazał się naprawdę pyszny, bez porównania z humusem kupnym. Kanapka z hummusem, plasterkiem pomidora i kiełkami to naprawdę doskonała i zdrowa przekąska.

Składniki na pastę tahini:
200 g sezamu
1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną, suchą patelnię wysypać sezam i prażyć go, co jakiś czas potrząsając patelnią. Sezam powinien nabrać lekko złotego koloru. Nie dopuścić do zbrązowienia, bo wtedy będzie gorzki. Uprażony sezam przesypać do wysokiego naczynia i blendować, aż powstanie płynna masa.

Składniki na hummus:
1 szklanka suchej cieciorki
1/2 szklanki pasty tahini
3 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1/2 łyżeczka mielonego kuminu włoskiego
sól
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
odrobina oliwy
woda

Sposób przygotowania:
Cieciorkę dokładnie wypłukać, a następnie zalać wodą, dodać sodę oczyszczoną i moczyć kilkanaście godzin. Po upływie tego czasu wylać wodę, cieciorkę znowu wypłukać, zalać wodą i gotować do miękkości. Nie dodawać do gotowania soli, bo cieciorka będzie twarda. Po ugotowaniu przelać przez sito i pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu cieciorkę zblendować z pozostałymi składnikami na gładką masę. Wody dodać tyle, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz