reklama

czwartek, 30 marca 2017

Zapiekane piersi z kurczaka z jabłkiem i porem

Przepis na tę potrawę otrzymałam od koleżanki, która tak samo jak my lubi potrawy z kurczaka. Jednak, aby nie były one takie monotonne co jakiś czas wprowadza do swojego menu coraz to inne dania na bazie tego mięsa. I właśnie ten przepis był jednym z nowszych, dlatego też podesłała mi go, bym spróbowała to danie, bo jest warte polecenia. Skusiłam się na nie i nie żałuję, bo jest naprawdę obłędne nie tylko w smaku, ale również i w wyglądzie.
Taką potrawę można śmiało zaserwować swoim gościom i z pewnością zadowoli nawet  wybrednego smakosza drobiowego mięsa.

Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
1 duże jabłko
3 pory sałatkowe
1 op. pokrojonego w plastry bekonu
łyżka majonezu
sól
świeżo zmielony pieprz
papryka słodka
czosnek granulowany
łyżka masła

Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka umyć, obrać z błon i chrząstek, a następnie natrzeć mięso solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć piersi, posmarować majonezem i zawinąć w plastry bekonu, a następnie ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Obok mięsa ułożyć jabłko nie obrane ze skórki, pokrojone w ósemki. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać 25 minut. W międzyczasie przygotować jarzynkę z  pory, w tym celu obrać pory i białe części pokroić w pół plasterki, a następnie udusić na patelni w łyżce masła. Doprawić solą i pieprzem. Piersi kurczaka wyjąć z piekarnika dołożyć do nich, najlepiej pośrodku blaszki uduszone pory i powtórnie włożyć do piekarnika. Zapiekać jeszcze 20 minut, aż jabłka i mięso będą miękkie, a bekon ładnie przyrumieniony. Podawać z ryżem. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz