Taką potrawę można śmiało zaserwować swoim gościom i z pewnością zadowoli nawet wybrednego smakosza drobiowego mięsa.
Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
1 duże jabłko
3 pory sałatkowe
1 op. pokrojonego w plastry bekonu
łyżka majonezu
sól
świeżo zmielony pieprz
papryka słodka
czosnek granulowany
łyżka masła
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka umyć, obrać z błon i chrząstek, a następnie natrzeć mięso solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć piersi, posmarować majonezem i zawinąć w plastry bekonu, a następnie ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Obok mięsa ułożyć jabłko nie obrane ze skórki, pokrojone w ósemki. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać 25 minut. W międzyczasie przygotować jarzynkę z pory, w tym celu obrać pory i białe części pokroić w pół plasterki, a następnie udusić na patelni w łyżce masła. Doprawić solą i pieprzem. Piersi kurczaka wyjąć z piekarnika dołożyć do nich, najlepiej pośrodku blaszki uduszone pory i powtórnie włożyć do piekarnika. Zapiekać jeszcze 20 minut, aż jabłka i mięso będą miękkie, a bekon ładnie przyrumieniony. Podawać z ryżem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz