reklama

czwartek, 2 marca 2017

Kieszonki z piersi kurczaka zapiekane z porem

Piersi z kurczaka to mięso, które na stałe zadomowiło się w naszej kuchni. Dlatego żeby nie konsumować cały czas tych najbardziej popularnych potraw takich jak kotlet, czy kotlet de volaille postanowiłam co jakiś czas urozmaicać dania z piersi. Były już piersi pod majonezową pierzynką, czy nadziewana pierś w cieście francuskim, więc nadszedł czas by połączyć te potrawy i przygotować coś zupełnie nowego.
Z takiego połączenia i małej modyfikacji w postaci nowego nadzienia  powstały kieszonki z piersi zapiekane z porem. Danie okazało się prawdziwą ucztą dla podniebienia, dlatego też stwierdziłam, że może być zaserwowane na proszonym obiedzie nawet dla bardzo wymagających gości.

Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
pomidory suszone w oleju około 10 szt
kulka sera mozzarella
3 pory sałatkowe
sól, pieprz
pieprz ziołowy
bazylia

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka umyć, obrać z błon i chrząstek zrobić kieszeń, a następnie natrzeć mięso solą, pieprzem i odstawić na godzinę do lodówki. Ser mozzarella i suszone pomidory w oleju  pokroić w drobną kostkę, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziać kieszonki. W między czasie obrać pory, białe części pokroić na  półplasterki, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, a następnie wsypać pory. Na pory ułożyć mięso, które posmarować majonezem. Tak przygotowaną potrawę włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać około 40 minut, aż mięso stanie się miękkie. Podawać z ryżem. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz